- Şehir Işıkları Fotoğrafçılığına
- III. Şehir Işıkları Fotoğrafçılığı İçin Kompozisyon ve Çerçeveleme
- IV. Şehir Işıkları Fotoğrafçılığı İçin Pozlama ve Beyaz Dengesi
- V. Şehir Işıkları Fotoğrafçılığında ISO ve Deklanşör Hızı
- VI. Şehir Işıkları Fotoğrafçılığında Gürültü Azaltma
- VII. Şehir Işıkları Fotoğrafçılığı İçin Son İşleme
- Şehir Işıkları Fotoğrafçılığı İçin İpuçları
Şehir ışıkları fotoğrafçılık için güzel ve çağrışımlı bir mevzudur. Şehir yaşamının gücünü ve heyecanını eline geçiren çarpıcı sahneler kurmak için kullanılabilirler. Bu kılavuz, doğru ekipmanı seçmekten çarpıcı uzun pozlamalar yakalamaya kadar kent ışıklarını fotoğraflamak ile alakalı bilmenizde fayda olan her şeyi size öğretecektir.
Şu mevzuları ele alacağız:
- Şehir ışıkları fotoğrafçılığı için ekipman
- Şehir ışıkları fotoğrafçılığı için kompozisyon ve çerçeveleme
- Şehir ışıkları fotoğrafçılığında pozlama ve beyaz dengesi
- Şehir ışıkları fotoğrafçılığı için ISO ve deklanşör hızı
- Şehir ışıkları fotoğrafçılığında gürültü azaltma
- Şehir ışıkları fotoğrafçılığı için son muamele
- Şehir ışıkları fotoğrafçılığı için ipuçları
- Şehir ışıkları fotoğrafçılığında kaçınılması ihtiyaç duyulan yaygın yanlışlar
- Şehir ışıkları fotoğrafçılığı ile alakalı SSS
Bu kılavuzun sonucunda arkadaşlarınızı ve ailenizi etkileyecek çarpıcı kent ışıkları görüntüleri yakalayabileceksiniz.
Antet | Yanıt |
---|---|
Şehir Işıkları Fotoğrafçılığı | Şehir Işıkları Fotoğrafçılığına |
Şehir Işıkları Fotoğrafçılığı İçin Ekipman | Şehir Işıkları Fotoğrafçılığı İçin Ekipman |
Şehir Işıkları Fotoğrafçılığı İçin Kompozisyon ve Çerçeveleme | Şehir Işıkları Fotoğrafçılığı İçin Kompozisyon ve Çerçeveleme |
Şehir Işıkları Fotoğrafçılığı İçin Pozlama ve Beyaz Dengesi | Şehir Işıkları Fotoğrafçılığı İçin Pozlama ve Beyaz Dengesi |
Şehir Işıkları Fotoğrafçılığı İçin ISO ve Deklanşör Hızı | Şehir Işıkları Fotoğrafçılığı İçin ISO ve Deklanşör Hızı |
Şehir Işıkları Fotoğrafçılığına
Şehir ışıkları fotoğrafçılığı, geceleyin kent manzaralarının güzelliğini eline geçiren bir fotoğrafçılık türüdür. Bir öykü özetleyebilen yahut bir tek gecenin güzelliğini yakalayabilen çarpıcı sahneler kurmak için kullanılabilen sıkıntılı sadece ödüllendirici bir fotoğrafçılık türüdür.
Bu rehber, kompozisyon ve pozlamanın temellerinden son işleme tekniklerine kadar her şeyi kapsayan kent ışıkları fotoğrafçılığına giriş durumunda bilgiler sunacaktır. Bu kılavuzun sonucunda, çarpıcı kent ışıkları fotoğraflarının iyi mi çekileceğine dair sağlam bir anlayışa haiz olacaksınız.
III. Şehir Işıkları Fotoğrafçılığı İçin Kompozisyon ve Çerçeveleme
Şehir ışıkları fotoğrafçılığında kompozisyon ve kadrajlama mevzubahis olduğunda aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var.
Evvela, aklınızda net bir mevzu olduğu için güvenli olmalısınız. Bu muayyen bir bina, anıt yahut simge yapı olabilir yahut kent ışıklarının daha soyut bir sahnesi olabilir. Aklınızda bir mevzu olduğunda, onu görsel olarak cazibeli bir halde iyi mi çerçeveleyeceğinizi düşünmeye başlayabilirsiniz.
Şehir ışıkları fotoğrafı çekerken göz önünde bulundurulması ihtiyaç duyulan en mühim şeylerden biri üçte bir kuralıdır. Bu kaide, bir fotoğraftaki görsel olarak en ilginç noktaların, çerçeveyi hem yatay bununla beraber dikey olarak üçe bölen iki imgesel çizginin kesiştiği noktalarda olduğunu belirtir.
Akılda tutulması ihtiyaç duyulan bir öteki şey ise ön plandır. Ön plan, fotoğrafın kameraya en yakın olan alanıdır ve ana mevzuyu çerçevelemek yahut fotoğrafa derinlik ve alaka katmak için kullanılabilir.
En son, değişik açılar ve perspektifler denemelisiniz. Yüksek bir bakış noktasından çekim yapmak size şehrin ışıklarının kuşbakışı görüntüsünü verebilirken, düşük bir açıdan çekim yapmak daha trajik bir tesir yaratabilir.
Şehir ışıkları fotoğraflarını çekmek ve çerçevelemek için birkaç ipucu:
- Fotoğraflarınızı çerçevelemenize destek olması için üçte bir kuralını kullanın.
- Fotoğraflarınıza derinlik ve alaka katmak için ön plana bir unsur ilave edin.
- Değişik açılar ve perspektifler kontrol edin.
- Trafik ve ışıkların hareketini yakalamak için uzun pozlama kullanın.
- Kameranın sarsıntısını önlemek için tripod kullanın.
Bu ipuçlarını izleyerek hem görsel olarak hoş bununla beraber ilginç kent ışıkları fotoğrafları yaratabilirsiniz.
IV. Şehir Işıkları Fotoğrafçılığı İçin Pozlama ve Beyaz Dengesi
Şehir ışıklarını fotoğraflarken, dengeli bir imaj elde etmek için pozlamayı ve beyaz dengesini doğru ayarlamak önemlidir.
Pozlama, kamera sensörü tarafınca yakalanan fer miktarıdır. Bu, deklanşör hızı, diyafram ve ISO tarafınca belirlenir. Deklanşör hızı, deklanşörün ne kadar vakit aleni kalacağını, diyafram lensin içerisinden geçmiş olmasına izin verilen fer miktarını ve ISO, kamera sensörünün ışığa olan duyarlılığını denetim eder.
Beyaz dengesi, görüntünün renk sıcaklığıdır. Bu, Kelvin (K) kıymeti tarafınca belirlenir. Kelvin kıymeti ne kadar yüksekse, imaj o denli mavi olur ve Kelvin kıymeti ne kadar düşükse, imaj o denli sarı olur.
Şehir ışıklarını fotoğraflarken, ışıkların doğru biçimde pozlanması ve renklerin doğru olması için pozlama ve beyaz dengesinin doğru ayarlanması önemlidir.
Şehir ışıkları fotoğrafçılığında pozlamayı ve beyaz dengesini doğru biçimde ayarlamak için birtakım ipuçları:
- Kameranın sarsıntısını önlemek için tripod kullanın.
- Gürültüyü azaltmak için düşük ISO kullanın.
- Sığ alan derinliği elde etmek için diyaframı f/8 yahut f/11'e ayarlayın.
- Fer izlerini yakalamak için 10 saniye yahut daha uzun bir enstantane hızı kullanın.
- Etkisiz bir renk dengesi elde etmek için beyaz dengesini 4500K yahut 5000K olarak ayarlayın.
Bu ipuçlarını izleyerek kent ışıklarının iyi pozlanmış ve dengeli görüntülerini elde edebilirsiniz.
V. Şehir Işıkları Fotoğrafçılığında ISO ve Deklanşör Hızı
Şehir ışıkları fotoğrafçılığında dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan en mühim iki unsur ISO ve deklanşör hızıdır.
ISO, kameranın ışığa duyarlılığının bir ölçüsüdür. ISO ne kadar yüksekse, kamera ışığa o denli kırılgan olur ve imaj o denli parlak olur. Sadece, ISO'yu çoğaltmak görüntüdeki gürültü miktarını da artırır.
Deklanşör hızı, deklanşörün aleni olduğu süredir ve ne kadar fer yakalandığını belirler. Deklanşör hızı ne kadar uzun olursa, o denli fazla fer yakalanır ve imaj o denli parlak olur. Sadece, daha uzun bir deklanşör hızı bununla beraber hareket bulanıklığı riskini de artırır.
Şehir ışıkları fotoğrafçılığı için ülkü ISO ve deklanşör hızı, muayyen koşullara bağlı olarak değişecektir. Sadece, iyi bir başlangıç noktası ISO'yu saniyeye ve deklanşör hızını saniyeye ayarlamaktır. Ondan sonra, dilediğiniz neticeleri elde etmek için bu ayarları gerektiği benzer biçimde ayarlayabilirsiniz.
Şehir ışıkları fotoğrafçılığında doğru ISO ve deklanşör hızını kura çekmek için birtakım ipuçları:
- Kameranın sarsıntısını önlemek için tripod kullanın.
- Kamera sarsıntısını önlemek için uzaktan deklanşör yahut otomatik zamanlayıcı kullanın.
- Sizin için en müsait kombinasyonu bulana kadar değişik ayarları kontrol edin.
VI. Şehir Işıkları Fotoğrafçılığında Gürültü Azaltma
Gece kent ışıklarını çekerken, görüntülerinizde çoğunlukla gürültüyle karşı karşıya gelirsiniz. Bunun sebebi, kent ışıklarını yakalamak için ihtiyaç duyulan uzun pozlama sürelerinin görüntüde gürültü birikmesine yol açabilmesidir. Şehir ışıkları fotoğraflarınızdaki gürültüyü azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır, bunlar içinde şunlar bulunur:
* Düşük gürültülü sensöre haiz, yüksek kaliteli bir kamera kullanmak.
* Düşük ISO'da çekim yapılması.
* Geniş diyafram açıklığına haiz süratli bir lens kullanılması.
* Kamera sarsıntısını azaltmak için tripod kullanması.
* Görüntülerinize gürültü azaltma yazılımı icra etmek.
Şehir ışıkları fotoğraflarındaki gürültüyü azaltmak için birtakım hususi ipuçları:
* Tam kare sensörlü bir kamera kullanın. Tam kare sensörler, kırpma sensörlerinden daha büyük piksellere haizdir, bu da daha çok fer yakalayabilecekleri ve daha azca gürültü üretebilecekleri demektir.
* Düşük ISO'da çekim yapın. ISO ne kadar yüksek olursa görüntünüzde o denli fazla gürültü olur. Mümkünse ISO yahut 200'de çekim yapmayı kontrol edin.
* Geniş diyafram açıklığına haiz süratli bir lens kullanın. Geniş diyafram açıklığına haiz süratli bir lens, daha düşük ISO'da çekim yapmanıza ve yeniden de iyi bir pozlama elde etmenize imkan tanır.
* Kamera sarsıntısını azaltmak için bir tripod kullanın. Kamera sarsıntısı ek olarak görüntülerinizdeki gürültüye de katkıda bulunabilir. Bir tripod kullanmak kameranızı durağan(durgun) tutmaya ve fotoğraflarınızdaki gürültü miktarını azaltmaya destek olacaktır.
* Görüntülerinize gürültü azaltma yazılımı uygulayın. Adobe Lightroom ve Photoshop benzer biçimde muhtelif gürültü azaltma yazılım programları mevcuttur. Bu programlar, ayrıntılardan taviz vermeden görüntülerinizdeki gürültüyü azaltmanıza destek olabilir.
Bu ipuçlarını izleyerek kent ışıkları fotoğraflarınızdaki gürültüyü azaltabilir ve kent gecelerinin güzelliğini eline geçiren yüksek kaliteli sahneler yetiştirebilirsiniz.
VII. Şehir Işıkları Fotoğrafçılığı İçin Son İşleme
Şehir ışıkları fotoğrafçılığının temel bir parçası olan post-işleme, görüntülerinizin genel standardını iyileştirmeye ve en iyi bilgileri ortaya çıkarmaya destek olabilir. İşte kent ışıkları fotoğraflarının post-işlenmesi için birkaç ipucu:
Pozlamayı ve beyaz dengesini ayarlayın. Şehir ışıkları çoğu zaman fazlaca parlak olabilir, bundan dolayı görüntülerinizin muntazam biçimde pozlandığından ve renklerin doğru olduğu için güvenli olmak için pozlamayı ve beyaz dengesini son işlemde ayarlamak önemlidir.
Gürültüyü azaltın. Uzun pozlamalı kent ışıkları fotoğrafları çoğunlukla gürültüden etkilenebilir, bundan dolayı görüntülerinizdeki gürültü miktarını azaltmak için post-prodüksiyonda bir gürültü azaltma filtresi kullanmak önemlidir.
Kontrast ve netlik ilave edin. Şehir ışıkları fotoğrafları çoğu zaman düz ve cansız görünebilir, bundan dolayı görüntülerinize daha çok derinlik ve tafsilat kazandırmak için post-işlemede birazcık kontrast ve netlik eklemek faydalıdır.
Renk derecelendirmesini kullanın. Renk derecelendirmesi, kent ışıkları fotoğraflarınıza benzersiz ve şahsi bir dokunuş katmanın mükemmel bir yolu olabilir. Beğendiğiniz bir manzara bulmak için değişik renk derecelendirme ön ayarlarını kontrol edin.
Efektler ilave edin. Şehir ışıkları fotoğraflarınıza daha trajik yahut sanat içerikli bir manzara yaratmak için vinyetler, bulanıklıklar yahut fer sızıntıları benzer biçimde efektler de ekleyebilirsiniz.
Bu ipuçlarını takip ederek kent ışıkları fotoğraflarınızın standardını kolayca artırabilir ve kent gecelerinin güzelliğini yakalayacak çarpıcı sahneler yaratabilirsiniz.
Şehir Işıkları Fotoğrafçılığı İçin İpuçları
Şehir ışıkları fotoğrafçılığı için birtakım ipuçları:
1. Bir tripod kullanın. Bu, kameranızın durağan(durgun) kalmasına ve bulanık görüntülerin önlenmesine destek olacaktır.
2. Düşük bir ISO kullanın. Bu, görüntülerinizdeki gürültüyü azaltmanıza destek olacaktır.
3. Yavaş bir deklanşör hızı kullanın. Bu, ışıkların hareketini yakalamanızı elde edecektir.
4. Geniş bir diyafram kullanın. Bu, arka planı bulanıklaştırmaya ve dikkati ışıklara odaklamaya destek olacaktır.
5. Değişik pozlama süreleriyle denemeler yapın. Bu, fer çizgileri yahut bulanık hareket benzer biçimde değişik efektler yaratmanıza imkan tanır.
6. Polarize filtre kullanın. Bu parlamayı azaltmaya ve kontrastı iyileştirmeye destek olacaktır.
7. RAW formatında çekim yapın. Bu, görüntülerinizi düzenlerken size daha çok elastikiyet elde edecektir.
8. Pozlarınızı ayraç içerisine alın. Bu, fer koşulları değişse bile iyi bir pozlama elde ettiğinizden güvenli olmanıza destek olacaktır.
9. Uzaktan deklanşör kullanın. Bu, kamera sarsıntısını önlemeye destek olacaktır.
10. Değişik kompozisyonlar kontrol edin. Değişik açılar ve perspektifler denemekten korkmayın.
Şehir ışıkları fotoğrafçılığı çekerken, fotoğrafçıların çoğunlukla meydana getirdiği birkaç yaygın hata vardır. Bu hatalardan kaçınmak, daha iyi fotoğraflar çekmenize ve genel sonuçlarınızı iyileştirmenize destek olabilir.
Şehir ışıkları fotoğrafçılığında kaçınmanız ihtiyaç duyulan 10 yaygın hata:
-
Oldukça yüksek ISO kullanması
-
Fazlaca yavaş bir deklanşör hızı kullanmak
-
Tripod kullanmamak
-
Uzaktan deklanşör kullanılmaması
-
Pozlarınızı ayraç içerisine almamak
-
Kompozisyonunuza dikkat etmemek
-
Doğru lensi kullanmamak
-
Fotoğraflarınızı muntazam bir halde düzenlememek
-
Fotoğraflarınızı paylaşmamak
Bu yaygın hatalardan kaçınarak daha iyi kent ışıkları fotoğrafları çekebilir ve genel sonuçlarınızı iyileştirebilirsiniz.
S: Gece kent ışıklarını iyi mi fotoğraflayabilirim?
A: Gece kent ışıklarını fotoğraflamak için geniş diyafram açıklığına (f/2.8 yahut daha geniş), bir tripoda ve uzaktan deklanşöre ihtiyacınız olacak. Kameranızı manuel moda ayarlayın ve diyaframı f/2.8'e ayarlayın. ISO'yu 100-200'e ve deklanşör hızını 2-5 saniyeye ayarlayın. Çekiminizi oluşturun ve ışıklara odaklanın. Fotoğrafı çekmek için uzaktan deklanşörü kullanın.
S: Şehir ışıklarını fotoğraflamak için hangi ekipmana ihtiyacım var?
A: Şehir ışıklarını fotoğraflamak için ihtiyacınız olan en az ekipman, geniş diyafram açıklığına (f/2.8 yahut daha geniş) haiz bir kamera, bir tripod ve uzaktan deklanşördür. Sadece, süratli bir lense (f/1.4 yahut daha süratli), etkisiz kesafet filtresine ve bir kafa lambasına yatırım yapmayı da düşünebilirsiniz.
S: Şehir ışıklarını fotoğraflamak için en iyi bölgeler nerelerdir?
A: Şehir ışıklarını fotoğraflamak için en iyi bölgeler köprüler, gökdelenler ve tepeler benzer biçimde yüksek bakış noktalarıdır. Ek olarak kent parklarında, nehirler süresince ve yoğun kavşakların yakınında mükemmel kent ışığı fotoğrafçılığı fırsatları bulabilirsiniz.
0 Yorum